Imbir kandyzowany do herbaty

Jesień, zima... Czas, kiedy powinniśmy rozgrzewać się od środka. Są przyprawy, które w tej roli podgrzewacza świetnie się sprawdzają. Są nimi np. cynamon, imbir... I dziś właśnie chcę Wam zaproponować imbir w wersji kandyzowanej do herbatki :) Trzeba mu poświęcić chwilę, ale nie zrażajcie się. Efekt jest piorunujący :)


Składniki:

  • 350 g świeżego imbiru
  • 500 g brązowego cukru
  • 3 szkl. wody
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

Imbir obierz ze skórki - najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrój na cienkie plasterki. Przełóż imbir do garnka i zalej wodą - tak, by go przykryć. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odlej wodę, zalej świeżą i powtórz gotowanie. Ponownie odlej. 
Do odgotowanego imbiru dodaj wodę, cukier i sól - proporcje z przepisu. Gotuj tak długo, aż syrop będzie miał konsystencję ciekłego miodu. Zajmuje to około 10-15 minut od zagotowania.
Ostudź, przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.