Czerwony tort imieninowy

Zainspirowała mnie Kwestia Smaku. Ale u nas zdecydowanie odpadł kokos - mąż nie przepada, a to w końcu jego imieninowy. Krem z mascarpone... tym razem mnie nie odpowiadał. I tak powstała inna wersja, w tych samych kolorach :)



Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 12 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka barwnika do ciast w żelu w kolorze czerwonym
  • 1 l śmietany kremówki
  • 4 zagęstniki do śmietany typu śmietan-fix
  • 1 czekolada gorzka
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml wódki
  • 50 ml wody przegotowanej
  • 1/2 owocu granatu
Sposób przygotowania:

Przygotuj biszkopt:
białka ubij  na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier, dalej ubijaj. Dodawaj stopniowo żółtka i ubijaj. Powolutku wsypuj wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką. Dodaj barwnik i dokładnie wmieszaj. Przelej do tortownicy - wysmaruj tylko dno! Boków nie smaruj! Piecz w 180 st. przez 35-40 minut do suchego patyczka. Zostaw do ostygnięcia.

Zimny biszkopt przekrój na dwa blaty. Każdy nasącz mieszaniną: wody, wódki, soku z cytryny i miodu. Ubij na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodaj zagęstniki. Jeden z blatów ułóż na talerzu, posmaruj dżemem z czarnej porzeczki, Wyłóż na niego grubą warstwę ubitej śmietany i posyp ją grubo posiekaną czekoladą. Przykryj drugim blatem. Całość "obsmaruj" śmietaną, tak, by ukryć czerwony biszkopt - będzie niespodzianką dla gości ;) Na wierzch wysyp równomiernie kuleczki z granatu.
Do momentu podania przechowuj w lodówce.