Cytryny w syropie waniliowym do herbaty

Zima... Święta...  połączenie smaku i zapachu cytryn i wanilii... Kolejny prześladowca po warsztatach "Jadalne prezenty", o których już wspominałam. Cytryny w tej wersji pokochała cała rodzina. Ciekawe, kto następny będzie je namiętnie przygotowywał?



Składniki:
  • 1 szkl. wody
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 2 duże cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj wodę z cukrem, a gdy się rozpuści dodaj połowę soku z cytryny. Całe cytryny umyj i sparz. Następnie pokrój na plasterki. Laskę wanilii przekrój na pół i z każdej połówki wyskrob ziarenka. Plasterki cytryn, pokrojone laski i ziarenka z wanilii dodaj do syropu. Gotuj jeszcze kilka minut. Wstaw do lodówki na całą noc, a następnego dnia ponownie zagotuj i przełóż do słoików. Przechowuj w lodówce.




Komentarze

  1. Ostatnio robiła z cukrem trzcinowym, też wychodzi boski:) piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, muszą smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, trzeba ke przygotowywać w ilościach hurtowych :)

      Usuń
  3. Trzeba zużyć od razu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Możesz spokojnie przechowywać w lodówce. U mnie żaden słoik długo nie postał ;)

      Usuń

Prześlij komentarz