Ciasto z suszonych owoców

Kiedy dla mnie zaczynają się święta? Kiedy ciasto na pierniki jest zagniecione, kiedy w domu zaczynają się pojawiać świąteczne dekoracje i kiedy w szafce zakamuflowane leży ciasto z suszonymi owocami. Piekę je od kilku lat. Każdego roku z tą samą pieczołowitością polewam je suto najlepszą whisky mojego taty. Moje już czeka - upiecz swoje :)



Składniki:


Sposób przygotowania:

Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wyłóż pergaminem. 
W garnku wymieszaj masło, cukier, owoce, skórki, sok z pomarańczy i whisky. Podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia masła. Gotuj jeszcze 5 minut i wystudź.  Z owocami wymieszaj pozostałe składniki i przełóż do tortownicy. 
Piecz około 2 godzin w 150 st. bez termoobiegu. Po wystudzeniu skrop whisky. Owiń pergaminem i lnianą ściereczką. Skrapiaj whisky co najmniej raz w tygodniu.




Komentarze

  1. wygląda super, a czuć je alkoholem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie :) zostaje tylko aromat dobrej whisky...

      Usuń
  2. A czemu taki długi czas pieczenia??Mogę dodac żurawinę i daktyle?/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z racji dużej ilości owoców i niskiej niż typowa temperatury :)

      Żurawina? Daktyle? Świetny pomysł :) warto jednak zachować proporcje ilościowe - by owoców wagowo było tyle samo :)

      Usuń

Prześlij komentarz