Chutney z pomarańczy i cebuli

Wracają "Jadalne warsztaty" i inspiracje z nich przywiezione :) Tym razem w postaci chutney'a z dwóch całkowicie kontrastujących składników - z ostrej w smaku cebuli i przepełnionej słodyczą pomarańczy. Całości dopełnia pikantne chilli... Smak łamie ocet... Po gotowaniu - uprzedzam lojalnie - mocno pachnie się cebulą, ale smak... naprawdę jest tego wart :)
Przepis oczywiście - Anny Marii z Kucharni :)



Składniki:

  • 20 dag cebuli
  • 30 dag pomarańczy
  • 1 suszona ostra czerwona papryczka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 17 dag cukru
  • 4 łyżki białego octu winnego
Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i posiekaj - najlepiej w pół-piórka. Pomarańcze obierz i pokrój na grube kawałki. Do garnka wrzuć cebulę, pomarańcze i pokruszoną papryczkę - najlepiej bez nasionek. Gotuj około 40 minut na małym ogniu, często mieszając. Dodaj sól, cukier i ocet. Gotuj, aż chutney nabierze właściwej, gęstej konsystencji - na pewno godzinę, ale może się też zdarzyć, że będzie potrzebował nawet 2! Musi być naprawdę gęsty...
Wlej do przygotowanego wcześniej słoika, zakręć i przechowuj w lodówce.