Chleb pszenny na zakwasie

Podejście do chleba na zakwasie - numer 2 :) 
Po wyjęciu zaczynu z lodówki udało mi się go szczęśliwie dokarmić i "rozmnożyć" - przez cztery dni z rzędu dosypywałam mąki żytniej i dolewałam wody, a on rósł... prawie jak na drożdżach ;) Mamy więc chleb... tym razem pszenny... lekko słodki...



Składniki:

  • 150 g zakwasu
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g ciepłej wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:

Do miski wlej zakwas, dodaj wodę, sól i miód. Wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut - możesz za pomocą robota kuchennego. Uformuj kulę i zostaw pod przykryciem w naoliwionej misce. "Zapomnij" o nim na 3-4 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Uformuj bochenek i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę - przykryj wcześniej folią i ściereczką. 
Piekarnik nagrzej do 230 st., włóż chleb i spryskaj go wodą. Piecz około 30-40 minut. Jak sprawdzić, czy już jest upieczony? Po uderzeniu od spodu wyda głuchy dźwięk.