Chleb mieszany na zakwasie

Chleb na zakwasie numer 3. Efekt? Tym razem średnio udany, przynajmniej z mojego punktu widzenia. Nie wyrósł tak, jak bym chciała. Ale wrócę do tego przepisu, bo był przepyszny.



Składniki:

  • 350 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej
  • 240 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • płaska łyżka stołowa soli
  • majeranek, czarnuszka, rozmaryn, kminek... - według uznania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składnik włóż do miski i wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Następnie odstaw przykryte ściereczką ciasto na 30 minut, po tym czasie znów wyrób i uformuj bochenek. Odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Zwilż górę chleba wodą i wstaw do nagrzanego do 230 st. piekarnika, który po wstawieniu do niego chleba spryskaj wodą. 
Po 10 minutach obniż temperaturę do 200 st., po kolejnych 10 minutach obniż do 180 st i piecz jeszcze 40 minut.