Żurek

Pachnący wędzonką i czosnkiem żurek kojarzy mi się zarówno z Wielkanocą, jak i porą długich jesienno-zimowych wieczorów. Właśnie wtedy smakuje najlepiej. Cudnie rozgrzewa. Wspaniale syci. 



Składniki:

  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek skórki z chleba
  • wywar z jarzyn i wędzonki
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 10 dag wędzonej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • majeranek
  • 4 ziemniaki

Sposób przygotowania:

Przygotuj zakwas: do wody dodaj mąkę żytnią, rozgnieciony czosnek i skórkę z chleba. Wymieszaj i odstaw na 2 do 3 dni w ciepłe miejsce. Kilkakrotnie mieszaj w tym czasie oraz sprawdzaj smak, by nie dopuścić do zbyt mocnego zakwaszenia.

Do gorącego wywaru dodaj zakwas żurku - cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 15 minut. Podsmaż pokrojony boczek i kiełbaskę. Dodaj do zupy. Przypraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Możesz podać z ugotowanym na twardo jajkiem.