Zapiekany filet z kurczaka

Szybkie? Efektowne? Pyszne? Czy idealne danie obiadowe musi mieć jeszcze jakieś cechy? Mnie wystarczą te trzy. Delikatne mięso, krucha marchewka, soczyste pieczarki pod kołderką sosu majonezowego... Przepyszne :)


Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 30 dag pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 2 marchewki
  • 1/2 szkl. majonezu
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
Sposób przygotowania:

Filet umyj i pokrój: najpierw rozdziel na dwie połówki, a następnie każdą z nich na cztery kotleciki. Delikatnie posól i popieprz. 
Pieczarki umyj, pokrój w drobną kostkę i przysmaż z cebulką. Dopraw według uznania solą i pieprzem.
Marchewkę zetrzyj na średnich oczkach. 
Majonez wymieszaj ze śmietaną - na gęsty sos.
Kawałki kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wyłóż na nie pieczarki - po łyżce na kotlecik. Każdy z nich przykryj startą marchewką i polej sosem majonezowym
Piecz w piekarniku bez termoobiegu w temp. 160-170 st.przez 30 minut.