Śniadaniowe muffiny pomarańczowe

Najlepszy początek dnia? Pyszne śniadanie spełniające zalecenia dietetyków. Te związane z kalorycznością i odżywczością. Trochę węglowodanów, suszone owoce, nasiona, 100% sok owocowy... A gdy to wszystko połączyć, to... niebo w gębie... Moja propozycja to połączenie wszystkich tych smaków i zapachów w jednej muffince. Muffince pomarańczowej z suszonymi morelami, migdałami i sokiem pomarańczowym Tymbark.



Składniki:

  • 80 ml oleju
  • 120 ml soku z pomarańczy Tymbark
  • 80 ml mleka
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • skórka z 1 sparzonej pomarańczy
  • 10 suszonych moreli
  • 30 g migdałów

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek, skórkę pomarańczową, pokrojone drobno morele i posiekane migdały. W drugim naczyniu roztrzep jajko, dodaj olej, mleko i sok. Płynne składniki dodaj do suchych i wymieszaj łyżką - pamiętaj, by nie robić tego zbyt długo, ciasto na mufiny "lubi" być grudkowate. Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek i piecz 20 minut w 200 st. Podawaj ze szklanką soku pomarańczowego lub filiżanką ulubionej kawy.