Śmietankowy przekładaniec z brzoskwiniami

Lubicie "polować" na owoce poza sezonem? Mnie czasami nachodzi chęć na smak lata w całkowicie nietypowym czasie dla danych owoców. Jesienią i zimą owoce lata smakują wyśmienicie - przywołują wspomnienia minionych, przynoszą obietnicę kolejnych wakacji. Tym razem zaatakowałam brzoskwinie. Pachniały cudnie... dokonałam zbrodni i wylądowały w cieście pod kołderką z bitej śmietany.



Składniki:

  • biszkopt - może być z tego przepisu
  • 1 litr śmietany kremówki
  • żelatyna instant
  • 6 brzoskwini
  • 4+4 łyżki cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml alkoholu
Sposób przygotowania:

Brzoskwinie umyj, usuń pestki, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, posyp 4 łyżkami cukru i lekko podduś, aż puszczą sok. Przestudź.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę (wg przepisu na opakowaniu). Delikatnie wmieszaj pokruszoną czekoladę.
Biszkopt przekrój na dwie części. W 50 ml przegotowanej wody rozpuść miód, dodaj alkohol. Tak przygotowanym płynem skrop jedną część biszkoptu. Wyłóż na biszkopt wystudzone brzoskwinie. Przykryj połową śmietany. Następnie połóż drugą część biszkoptu, skrop wodą z alkoholem i miodem. Przykryj resztą śmietany. Dobrze schłódź. Najlepiej przez noc.