Śledzie w pomidorach

Są potrawy, które można przygotować w wolnej chwili, a które idealnie sprawdzą się dla niezapowiedzianych gości czy w przypadku nieprzewidzianego apetytu na "coś". Taką potrawą są śledzie - już doprawione, zamarynowane, mogące czekać kilka dni, tydzień... w lodówce... Pomidorowa propozycja jest bardzo szybka, bardzo łatwa i ... bardzo smaczna :)



Składniki:

  • 6 filetów śledziowych w occie
  • 2 cebule
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka vegety
Sposób przygotowania:

Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij do miękkości na oleju. Dodaj ziele, liście laurowe i vegetę oraz koncentrat. Uduś wszystko przez kilka minut. Pozostaw do wystygnięcia. Wymieszaj z pokrojonymi w paski śledziami. Odstaw na co najmniej 1-2 dni do lodówki.