Racuszki żytnio-kukurydziane

Sobota? Śniadanie? Placuszki! Naprawdę, to silniejsze od nas :) Ale ja naprawdę TO uwielbiam :) Dziś "poszalałam" i wymieszałam dwa, na pierwszy rzut oka do siebie nie pasujące, rodzaje mąki. Efekt? Interesujący. Wyważony smak, odpowiednia puszystość... Przekonajcie się sami :)




Składniki:

  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. mąki żytniej
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/3 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Mąki wymieszaj z proszkiem i sodą, dodaj cukier, jajka, jogurt i mleko. Wymieszaj na gładką masę - możesz mikserem. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładaj łyżką racuszki i smaż na złoty kolor.