Racuszki śniadaniowe

Dzisiejszy poranek powitaliśmy racuszkami :) Nie dziwcie się, już przecież wspominałam, że to taka mała tradycja ;) Uwielbiam ten moment, kiedy siadamy razem do śniadania. A niestety rzadko się to udaje. Każdy z tych poranków, gdy jednak się uda, celebruję. Aromatyczna kawa, puszyste placuszki z dżemem lub miodem i towarzystwo tych, których kocham...



Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szkl. maślanki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Odstaw na kilka minut. Następnie smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj - według uznania - z dżemem, miodem, jogurtem, syropem klonowym...



Komentarze

  1. również uwielbiam racuszki a smażę je z jabłkiem pokrojonym w plasterki - pychota!!!

    pozdrawiam!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racuszki w każdej wersji testujemy w sobotnie poranki :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię racuszki, dlatego tu zajrzałam:) Musze ci powiedzieć, że sporo zdjęć w necie widziałam, ale twoje racuszki są tak apetyczne, ze tylko te chciałabym zjeść :) To tylko zdjęcia, ale widać, ze twoje placuszki są jak chmurki, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być pyszne :)
    Sam robię podobne, ale z dodatkiem jabłka w środku - polecam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię i z jabłkiem, i z bananem, i bez dodatków :)

      Usuń

Prześlij komentarz