Pleśniak dla dorosłych z malinami z nalewki

Malinówka się przegryzła, odfiltrowana, a maliny zostały... Po dłuższej chwili refleksji postanowiłam ich nie wyrzucać, a wykorzystać je na placek... Zaraz jednak pojawił się problem, na jaki... Wróciłam myślą do letnich smaków i szybciutko odświeżyłam wspomnienie pleśniaka... Z malinami z nalewki wyszedł... mocny ;) na pewno nie dla dzieci :)



Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • maliny osączone z nalewki
Sposób przygotowania:

Mąkę posiekaj z tłuszczem, proszkiem do pieczenia, 1/2 szkl. cukru i żółtkami. Zagnieć kruche ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną częścią wylep blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw ją do lodówki, drugą zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostaw na 30 minut. Z pozostałych białek ubij pianę, pod koniec ubijania dodaj 1/2 szkl. cukru.
Na ciasto wyłóż osączone z nalewki maliny. Przykryj piana z białek, a na nią pokrusz lekko zmrożone ciasto. Wstaw do nagrzanego do 170 st. piekarnika na 60 minut.