Piernik z bananami

Jak umilić sobie oczekiwanie na święta? Świątecznymi aromatami :) Dzisiejsza propozycja wcale nie musi się nam kojarzyć z Bożym Narodzeniem - pyszny, wilgotny piernik.... z bananami :) Do pieczenia chętnie włączyła się moja córcia i w wielkim skupieniu kroiła banany - były może trochę nierówne, ale ilość włożonego w to serca nadrabiała :) Ciasto smakowało wyśmienicie zarówno z aromatyczną kawą, jak i gorącym kakao. Jeśli wierzyć mojej córce, to było "pycha" także z sokiem malinowym ;) Inspiracja TUTAJ.



Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. oleju
  • 3 dojrzałe banany
Sposób przygotowania:

Białka jaj ubij na sztywno, dodawaj powoli cukier. Następnie dodawaj pojedynczo żółtka. Zmiksuj. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, przyprawę, sodę i proszek do pieczenia. Wrzuć do nich pokrojone w plasterki banany. Wymieszaj. Do puszystej masy jajecznej powoli dodawaj sypkie składniki oraz olej i delikatnie mieszaj. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz około 1 godziny w 180 st.