Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy

Zawsze mi się wydawało, że przygotowywanie past kanapkowych jest pracochłonne, a wręcz uciążliwe. Okazało się jednak, że to nieprawda. Niedawno polecałam Wam pastę z czerwonej fasoli. Dziś będzie to przepis na pastę z czerwonej soczewicy. Przepysznie doprawiona. Pełna ziół. Wyśmienita z kiszonym ogórkiem i chrupiącym chlebem... Zachęcam - przetestujcie :)



Składniki:

  • 1,5 szkl. czerwonej soczewicy
  • sól
  • kurkuma
  • 100 g masła
  • czosnek
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • bazylia
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalej 3 szkl. zimnej wody, osól i gotuj do miękkości (ja gotowałam około 45 minut). Do odcedzonej i wystudzonej soczewicy dodaj kurkumę, masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo zmielony pieprz, sok z cytryny, bazylię i tymianek. Przyprawy w dowolnych proporcjach według gustu i uznania. Wymieszaj dokładnie - w zależności od stopnia miękkości soczewicy może wystarczyć wymieszanie za pomocą łyżki. Jeśli soczewica "stawia opór", zblenderuj. Przechowuj w lodówce.