Makaron penne z pomidorami i bakłażanem

Aromatyczne pomidory, przepyszne bakłażany, pachnące oregano i bazylia... Połączenie ich z makaronem powoduje, że cały dom pachnie po prostu włosko-bosko :)



Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebulki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • sól
  • pieprz czarny
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:

Bakłażana pokrój w paski (najpierw w 1 cm plastry, potem w paski), obficie posól, wymieszaj i pozostaw na co najmniej 20 minut. 
Ugotuj makaron penne al dente.
Sparz pomidory. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 
W dużym garnku na oleju podsmaż posiekany czosnek i posiekaną cebulkę, a następnie dołóż bakłażany. Podlej wodą z makaronu, by się nie przyklejał. Duś około 10 minut, do miękkości. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Zagotuj. Dodaj pokrojone pomidory. Ponownie zagotuj i duś jeszcze kilka minut. Podawaj z ugotowanym makaronem.