Lekka granola śniadaniowa

Mam fazę na płatki śniadaniowe :) Ale nie takie zwykłe, sklepowe... Gdy tylko poczułam, że ta "faza" się zbliża, przygotowałam granolę w wersji lekkiej. Mimo zmniejszonej kaloryczności zapewnia sporą dawkę energii. Ostatnio po granolowym śniadanku upiekłam chleb, ciasto i zapiekankę makaronową - a wszystko zdążyłam przed obiadem :) 



Składniki:

  • 350 g płatków owsianych
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml wody 
Sposób przygotowania:

Płatki wymieszaj z solą, cynamonem i rozdrobnionymi w blenderze migdałami. Podgrzej olej i rozpuść w nim miód. Olej z miodem i wodę wlej do płatków. Dokładnie wymieszaj.
Całość wyłóż równą warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temp. 150-160 st. Pamiętaj, by przemieszać od czasu do czasu.
Wystudź i przełóż do szczelnego słoika.