Karkówka z kiszoną kapustą

Idealny obiad dla większości znanych mi mężczyzn to konkretny kawałek mięsa. Jedni wolą drobiowe, inni wołowe. Proponuję dziś - wieprzowe :) Z niezawodną w tym zestawieniu kapustą kiszoną, która świetnie komponuje się z karkówką, zapewnia nam dodatek do ziemniaków... W ten sposób mamy pełen obiad z dwóch garnków :) INSPIRACJA


Składniki:

  • 1 kg karkówki w plastrach
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek
  • kminek (może być zmielony)
Sposób przygotowania:

Karkówkę umyj, natrzyj przyprawami i pozostaw na minimum 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Tak przygotowane mięso obsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Na tym samym tłuszczu, co karkówkę, podsmaż posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaj do nich pokrojoną kapustę kiszoną i startą marchew. Dobrze wymieszaj i dopraw. Przygotowaną kapustą przykryj mięso, jak kołderką. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz 1-1,5 h w 180 st.