Kandyzowana skórka pomarańczowa

Zapach Bożego Narodzenia? Pomarańcze! Jak je przemycić do keksów, makowca...? Kandyzowana skórka pomarańczowa. Robi się ją identycznie, jak cytrynową, ale podaję całość przepisu.



Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
Sposób przygotowania:

Pomarańcze sparz wrzątkiem i obierz ze skórki (najlepiej pokrój skórkę na ćwiartki i ściągnij z owocu). Ze skórek usuń białą część. Potnij je w paski.
Wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj 10 minut, po czym wodę odlej. Zalej 1 szkl. wody, wsyp 1 szkl. cukru i gotuj na małym ogniu 40 minut. Skórki wyjmij z syropu i rozłóż na kratce. Pozostaw do wyschnięcia - najlepiej na noc. 
Rano pokrój i przechowuj w szczelnym słoiku w lodówce.
Syrop możesz wykorzystać do ciast lub herbaty.