Kandyzowana skórka cytrynowa

Aromatyczna skórka cytrynowa jest nieodłącznym elementem świątecznych wypieków. Przynosi piękny zapach, wzbogaca smak. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale... warto go poświęcić. Jest o niebo lepsza niż kupna :)



Składniki:

  • 4 cytryny
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
Sposób przygotowania:

Cytryny sparz wrzątkiem i obierz ze skórki - najlepiej potnij skórkę na ćwiartki i ściągnij ją z owocu. Ze skórek usuń białą część i potnij je na paski. Wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj 10 minut. Wodę odlej. Skórki zalej 1 szkl. wody, dodaj 1 szkl. cukru. Gotuj na małym ogniu około 40 minut - aż skórka będzie miękka i szklista. 
Rozłóż skórki na kratce - pojedynczo. Pozostaw na noc do wyschnięcia. Rano pokrój w kostkę. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.  
Syrop możesz wykorzystać do herbaty.