Jak zrobić zakwas i przepis na pierwszy chleb na zakwasie...

Oj, naczekałam się. Już kilkakrotnie planowałam przygotować samodzielnie zakwas w domu, ale do tej pory brakowało mi wystarczającej motywacji. W zeszłym tygodniu podjęłam to wyzwanie i... pełen sukces :) Mimo wielu obaw, wątpliwości, zakwas się udał, a chleb jest pyszny :)
Siedziałam pod piekarnikiem, wchłaniałam jego zapach i podziwiałam jak się rumieni... Już wkrótce kolejna próba, następny chleb, inne przyprawy... 



Po kolei :):

ZAKWAS:

Składniki:

  • 300 g mąki żytniej
  • 300 ml letniej wody
  • ciepłe zaciszne miejsce
  • cierpliwość :)
Sposób przygotowania:

W czystym, wyparzonym słoiku - najlepiej powyżej 1000 ml - wymieszaj ok. 100 g mąki i 100 ml wody w temp. ok. 40 st. Powstanie dość rzadka papka. Przykryj słoik folią spożywczą, postaw w ciepłym miejscu i pozostaw go na 48 godzin.
Po tym czasie trzeba go nakarmić - dodaj ok. 50 g mąki i 50 g letniej wody. Wymieszaj i odstaw na 24 godziny.
Po upływie kolejnego dnia dosyp ok. 150 g mąki i 150 ml letniej wody, Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 24 godziny.
Piątego dnia możesz upiec swój pierwszy chleb :)

Przed użyciem zakwasu pamiętaj, by odłożyć około 50-80 g zakwasu na zaczyn na kolejny chleb :) Przechowuj go w niezbyt szczelnym pojemniku w lodówce nawet do 2 tygodni. Miernikiem tego, czy nadal jest dobry jest nieuzyskanie przez niego dziwnego pleśniowego koloru i włosków :)

CHLEB:

Składniki:
  • 500 g zakwasu
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania:

Do odmierzonego zakwasu dodaj mąki  oraz sól i przyprawy. Wodę w temperaturze pokojowej dodajemy stopniowo, mieszając wszystkie składniki. Konsystencja powinna być taka, by ciasto dało się jeszcze mieszać łyżką. 
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w misce na około 30-40 minut. Następnie przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź zwilżoną w wodzie łyżką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 4-5 godzin. Nigdy nie wkładaj do piekarnika chleba niewyrośniętego.
Piekarnik nagrzej do temperatury 230 st. Przed włożeniem chleba w formie wstaw do piekarnika garnuszek z wodą w celu wytworzenia pary. Włóż chleb. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz jeszcze 20-30 minut. Chleb wystudź. Najlepiej jeść kolejnego dnia :)




Wersja z siemieniem lnianym zamiast ziół: