Jagnięcina-baranina

Jagnięcina jest u nas bardzo rzadko dostępna. Gdy jednak się pojawia, stanowi swego rodzaju odskocznię, a nawet atrakcję. Odskocznię od częstych bywalców naszego stołu: wieprzowiny czy drobiu. Atrakcję, gdyż dobrze przygotowana, jest po prostu wyśmienita. Przepis mojej mamy :) Twierdzi, że proponowana przez nią zalewa jest najlepszą na świecie marynatą do jagnięciny :)



Składniki:

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 10 ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu ziarnistego
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 kg baraniny
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • sól
  • papryka słodka
Sposób przygotowania:

Wodę z solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprzem, pokrojonymi w paski cebulą i obranym czosnkiem oraz sokiem z cytryny zagotuj i ostudź. Do przygotowanej marynaty włóż mięso i wstaw do lodówki na 3-4 dni.
Baraninę wyjmij z zalewy, opłukaj i osącz. Natrzyj przyprawami, włóż do rękawa i piecz najpierw w 200 st. około 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 1 h.