Czekoladowy śmietanowiec z wiśniami

Czasem z braku bardziej oryginalnego pomysłu sięgam po klasyczne zestawienia smaków. Czekolada, śmietana i wiśnie. Czy może być coś lepszego? Połączenie, które nigdy nie zawiodło. Połączenie, które zawsze fantastycznie smakuje.



Składniki:

  • kakaowy biszkopt (według przepisu - zamiast 1 łyżki mąki, dodaj 1 łyżkę kakao)
  • 1000 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny instant
  • 50 ml gorącej wody
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml alkoholu (u mnie wódka)
  • 50 ml wody przegotowanej wystudzonej
  • 500 ml słoik wiśni w cukrze
  • do dekoracji: ciemne kakao
Sposób przygotowania:

Upieczony i wystudzony biszkopt przetnij na dwa blaty. Skrop je przygotowaną z wystudzonej wody, alkoholu i miodu mieszaniną. 
Śmietanę ubij na puszystą masę, dodaj rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę i zmiksuj. Dodaj posiekaną gorzką czekoladę i wymieszaj. 
Na skropiony blat wyłóż osączone z soku wiśnie, wyłóż na nie 2/3 bitej śmietany. Przykryj drugim blatem biszkoptowym. Skrop. Posmaruj resztą bitej śmietany. Schłódź w lodówce przez co najmniej 4-5 godzin. 
Przed podaniem posyp przesianym kakao.