Cynamonowe marzenie

Ciasto, które udaje się zawsze. Początkowo wygląda na pracochłonne, a w rzeczywistości dobrze zorganizowany proces przygotowania zapewnia dość szybkie jego wykonanie. Sprawdzi się zarówno na imieninach, na towarzyskim spotkaniu przy kawie, a nawet w święta Bożego Narodzenia. Gorąco Wam go polecam. Smakuje tak, jak brzmi: cynamonowo... marzycielsko... :)



Składniki:

  • 2 szkl. przesianej mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 4 jabłka
Sposób przygotowania:

Orzechy i rodzynki zalej w osobnych naczyniach zimną wodą i pozostaw na kilkanaście minut. Obierz jabłka i pokrój je w grubą kostkę. 
Piekarnik rozgrzej do 180 st. 
Jajka z cukrem ubij na parze na puszystą masę. Po zdjęciu z pary, nie przestając miksować, stopniowo dodawaj mąkę i olej. Na samym końcu dodaj cynamon. Do masy dodaj bakalie i jabłka - wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz około godziny.