Chleb zmieniający życie

Spotkałam się z przepisem na chleb, który już w nazwie ma obietnicę odmiany życia TUTAJ. Początkowo nie rozumiałam jego fenomenu. Wymieszałam wszystkie składniki, upiekłam i czekałam... Bo istotne jest, by chleb całkowicie wystygł przed pierwszym krojeniem. Smakował wszystkim, nikt się nie pokusił o spróbowanie go z jakimkolwiek dodatkiem. Pierwszym bochenkiem delektowaliśmy się w wersji saute.



Składniki:

  • 1 szkl. ziaren słonecznika
  • 3/4 szkl. siemienia lnianego
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szkl. orzechów laskowych
  • 1,5 szkl. płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju
  • 1,5 szkl. wody
Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej wodą i odstaw na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynu. Ziarna słonecznika, nasiona siemienia lnianego i orzechy namocz w zimnej wodzie przez czas wchłaniania wody przez płatki. Następnie odcedź. Wymieszaj płatki ze słonecznikiem, siemieniem w ziarnach i mielonym, orzechami, solą i miodem. Wyłóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz 50-60 minut w 185 st.
Pamiętaj, by ostygł przed krojeniem. Krój za pomocą cienkiego i ostrego noża.