Spaghetti - pomidorowe wariacje makaronowe

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że dzisiaj Światowy Dzień Makaronu! Nie sposób się wyłamać, więc i ja mam dla Was makaronowe propozycje. 
Pierwsze dwie, to dania zainspirowane kolacją z mężem w jednej z włoskich restauracji pod Poznaniem. Spaghetti z tuńczykiem i pikantne pomidorowe z czosnkiem. Polecam - obie uwielbiam :)

Spaghetti z tuńczykiem, kaparami i pomidorami

Składniki:

  • 1/2 puszki tuńczyka  w sosie własnym
  • 2 łyżki kaparów
  • mała cebulka
  • 4 świeże dojrzałe pomidory
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli lub mała papryczka chilli bez pestek
  • bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • makaron
Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie - ale pamiętaj, by pozostał al dente. 
Cebulkę posiekaj, przesmaż na oliwie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, kapary i przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Dodaj tuńczyka osączonego z zalewy i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Podawaj z makaronem.



Spaghetti w pikantnym sosie pomidorowym z czosnkiem i oliwkami

Składniki:
  • 4 świeże dojrzałe pomidory
  • 8 czarnych oliwek
  • 6 posiekanych kaparów
  • 2 ząbki czosnku w całości
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • papryka chilli (jeśli lubisz bardzo pikantne - pozostaw pestki)
  • olej
  • makaron
Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie - al dente! Na rozgrzanym oleju uduś pomidory - obrane i pokrojone w kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i oba ząbki w całości. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, posiekane kapary i przyprawy. Dorzuć oliwki w całości. Duś około 5 minut. Podawaj z makaronem.