Śledzie w sosie czosnkowym

Są przepisy, do których zawsze się wraca. Bo samemu się je polubiło, bo cała rodzina nalega, by je przygotować... U nas takim przepisem jest właśnie TEN :) Śledzie w sosie czosnkowym są od lat królem zimnego bufetu. Zawsze znikają. Zawsze jest ich za mało. Nie wiem, czy to kwestia rodzinnego smaku czy sposobu doprawienia... Może Wy odkryjecie ich tajemnicę? :)


Składniki:

  • 8 filetów śledziowych w occie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 1/2 szkl. śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
Sposób przygotowania:

Śledzie osącz z zalewy, pokrój w 2 cm paseczki. Cebulkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Śledzie i cebulkę wrzuć do słoika. Majonez wymieszaj ze śmietaną, musztardą i Worcestershire. Sos wlej do słoika, zakręć i dobrze potrząśnij - "samo się wymiesza". Zostaw na 2 dni w lodówce :)