Sernik... po prostu

Nie znam nikogo, kto by go nie lubił. Każda pani domu ma swój przepis, każdy ma swój ulubiony smak. Dla mnie najważniejsze jest, by był lekki, puszysty, wilgotny... Nie za słodki. Lekko śmietankowy... Po prostu... sernik :) Zdjęcia udało mi się zrobić chwilę przed tym, jak moja córcia dopadła do niego z widelcem. Chyba też go lubi :)




Składniki:
ciasto:
  • 10 dag margaryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 1 kg sera
  • 1 szkl. cukru 
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oliwy
beza:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier i margarynę posiekaj z jajkiem i proszkiem. Zagnieć ciasto. Przygotowanym ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę. 
W dużej misce wymieszaj mikserem na niskich obrotach (lubi mocno chlapać :)): ser, mleko, jajka i żółtka oraz oliwę. Powoli dosypuj cukier i proszek budyniowy. Dobrze zmiksuj. 
Przelej masę na ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 170 st. bez termoobiegu. Piecz 60-65 minut. 
Ubij pianę z 4 białek, a pod koniec dosypuj powoli 4 łyżki cukru. Delikatnie wyłóż na upieczony sernik i piecz jeszcze 10 minut. Wyłącz piekarnik, ale sernik pozostaw w piekarniku. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach.