Sałatka z szynką i śliwkami w occie

Po ten przepis sięgam zwykle, gdy nie mam pomysłu na sałatkę do tzw. zimnego bufetu. Większość składników jest przewidywalna. Elementu zaskoczenia dodają śliwki marynowane w occie. Niby kwaśne, lekko słodkie... Całkowicie łamią smak szynki, sera i kukurydzy.



Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 15 dag szynki
  • 15 dag żółtego sera
  • 10 marynowanych śliwek w occie
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Kukurydzę osącz. Szynkę pokrój w paseczki, ser zetrzyj na tarce. Śliwki wydryluj i potnij w paseczki. Paprykę umyj i pokrój w cienki makaronik. Wymieszaj wszystkie składniki z sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu, oleju i miodu. Dopraw według uznania solą i pieprzem.