Polędwiczki z kurczaka w pomidorowej zalewie octowej

Lubię, gdy w lodówce czeka "coś" awaryjnego. Takiego dla niezapowiedzianych gości. Coś, co można podać jako przystawkę, przekąskę... a nawet jako kolację. Danie uniwersalne. Na zimno. Podawane wprost z lodówki. A jeśli do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania, to zdobywa 100 punktów na 100 :)



Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • panierka do mięs (ja wymieszałam w stosunku 1:1:1:1 mąkę żytnią, pszenną, kukurydzianą i bułkę tartą z odrobiną sezamu)
  • przyprawa do mięs (dowolna, u mnie grillowa)
  • olej do smażenia
  • 4 szkl. wody
  • 1/2 szkl. oliwy
  • 1/2 szkl. octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka umyj, pokrój w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Obtaczaj kawałki kurczaka w rozmąconym z przyprawą jajku i przygotowanym wcześniej panierze. Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełóż do miski. Poszczególne warstwy przekładaj pokrojoną cebulą.

W garnku zagotuj wodę z octem i olejem. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mięso zalej gorącą zalewą. Pozostaw do ostygnięcia, po czym przechowuj w lodówce.