Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą

Z czym Wam się kojarzą mozzarella, pomidory i oliwki? Mnie ze smakiem Włoch. Zapach słonecznej Italii można dość łatwo odtworzyć we własnej kuchni. Wystarczy odpowiedni dobór składników wysokiej jakości, przypraw... i już siedzimy we włoskiej knajpce przy pysznym obiedzie :) To mój sposób na zaczarowanie rzeczywistości - piękne zapachy, estetyczna kompozycja... I co z tego, że nigdy nie byłam we Włoszech? Italia gości w mojej kuchni tak często, jak tylko sobie zamarzę :)



Składniki:
  • 4 polędwiczki wieprzowe (po około 300g każda)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • suszony tymianek
  • 300 g mozzarelli
  • 200 g pomidorów - mogą być koktajlowe, mogą być tradycyjne
  • 100 g oliwek - u mnie zielone, ale mogą być też czarne
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki umyj, oczyść z błon i resztek tłuszczu. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Czosnek wymieszaj z łyżką oliwy, sokiem z cytryny, sporą szczyptą suszonego tymianku, soli i pieprzu. Polędwiczki natrzyj otrzymaną masą przyprawową, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut. 
Następnie obsmaż polędwiczki na rumiano na łyżce oliwy. Pokrój je na ukośne kawałki o długości 3-4 cm. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu podlewając sosem ze smażenia. Na wierzchu każdej polędwiczki ułóż plasterek mozzarelli i pomidora. Posyp świeżo mielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz 15 minut, aż ser się roztopi. Udekoruj oliwkami i listkami bazylii.