Pikantny chutney pomidorowy

Jak zamknąć smak i zapach lata w słoiku? Każdy ma swoją metodę. Ja w tym roku oswajam chutneye - tym razem w wersji baaardzo pomidorowej. Aromatyczny, pikantny, gęsty... Smakuje wybornie podany jako dodatek do kanapek, pizzy, mięs, sera... Co kto lubi :)



Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 4 małe cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • mały seler
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki chilli
Sposób przygotowania:

Paprykę umyj, przekrój na pół i oczyść. Cebulkę obierz i przekrój na pół. Czosnek obierz. Seler obierz i przekrój na ćwiartki. Wszystkie warzywa włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 230 st.
Pomidory umyj i sparz wrzącą wodą. Usuń skórkę i wrzuć do dużego garnka. Do pomidorów dodaj przyprawy i podpieczone warzywa. Wszystko zblenderuj. Garnek postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia - ja gotowałam około 1 godziny. Gorący chutney przełóż do słoiczków i odstaw do ostygnięcia odwrócone do góry dnem. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.