Pikantna sałatka z fasolą

Nie wiem, jak praktykujecie - możecie się w komentarzach pochwalić :) - ale ja nie wyobrażam sobie spotkania towarzyskiego bez miski dobrej sałatki. Zwykle przygotowuję dwie, czasem nawet trzy... Zwykle zostaje na kolejny dzień, co bywa zaletą... Pracująca pani domu ma w ten sposób przygotowane drugie śniadanie lub kolację :)
Przepis ten dostałam wiele miesięcy temu od znajomej - słynącej zresztą z dobrej kuchni :)



Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka ananasów
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 por
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mały jogurt naturalny
  • papryka słodka
  • sól
Sposób przygotowania:

Fasolę przepłucz w zimnej wodzie. Ananasa po osączeniu pokrój w kostkę. Por zetnij na cienkie półplasterki i delikatnie posól. Żółty ser możesz zetrzeć lub, tak jak ja, pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i jogurtem. Dopraw papryką słodką.