Owsiane kotlety z marchewką

Mięsko dobra rzecz, ale czasem nawet mięsożercy z przyjemnością sięgną po kotleta nie będącego kotletem :) Taką alternatywą są kotlety z płatków owsianych. Ich smak jest uzależniony od przypraw i dodatków. Ważne są proporcje.



Składniki:

  • 3 szkl. płatków owsianych
  • 1,5 szkl. wody
  • 2 starte marchewki
  • 1 starty mały seler
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • bułka tarta do obtaczania
  • sezam do obtaczania
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Płatki wsyp do miski i zalej wodą. Pozostaw, by wchłonęły płyn. Dodaj do nich starte marchewkę i seler oraz jajko i skrobię ziemniaczaną. Dodaj natkę i przyprawy. Wymieszaj. Formuj kotleciki jak mieloniaki. Obtaczaj w panierce (bułka tarta z sezamem w dowolnej proporcji). Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.