Muffiny dyniowe

Niedawno był przepis na puree z dyni. Dziś - propozycja jego wykorzystania.  Wilgotne, puszyste, delikatne o cynamonowym aromacie. Dynia jest niemalże niewyczuwalna. Może uda się Wam pozyskać nowych fanów dyni? Przepis idealny na Halloween ;)






Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki
  • kubek (250-300 ml) puree z dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę, proszek, sodę, cukier, sól, cynamon, imbir i gałkę. Jajka wymieszaj z olejem. Dodaj do mąki i wymieszaj z puree. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Przełóż do papilotek. Piecz 25-30 minut w 180 st.