Halloweenowe ciasteczka cynamonowe

Jako dziecko nie znałam święta "Halloween". Nie miałam pojęcia, że dynia i duszki, nietoperze i pająki mogą powodować stan wyczekiwania. Hasło "Cukierek albo psikus" nie niosło ze sobą żadnych emocji. Sama go nie obchodzę. Nie przebieram się, nie dekoruję domu. Ale... cukierki zawsze mam przygotowane. Moja siostra postanowiła w tym roku zabłysnąć halloweenowo i namówiła mnie na wspólne pieczenie i dekorowanie ciastek. Przygotowałyśmy je według dwóch przepisów. W tym poście cynamonowe... wkrótce anyżkowe ;)


Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier
  • barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia  posiekaj z masłem. Dodaj cukier, jajko i cynamon. Wyrób ciasto. Rozwałkowuj ciasto na grubość 5-8 mm i wycinaj foremkami ciasteczka. piecz około 8-10 minut do zezłocenia w temp. 160-170 st.
Po wystudzeniu polukruj według uznania.


Ciasteczka wg przepisu - 1,3,4,5 :) Ciasteczko nr 2 - anyżkowe, a przepis już wkrótce :)