Halloweenowe ciasteczka anyżowe

Zgodnie z obietnicą - spieszę z przepisem na anyżkowe ciasteczka halloweenowe. Nie wymagają wiele pracy. Ciasto jest elastyczne, pięknie się wałkuje i wykrawa. Przepis ten zakwalifikowałam już do grona tych, do których będę często wracać :)

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 100 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • cukier waniliowy
  • lukier 
  • barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:

Tłuszcz utrzyj z cukrem, dodaj jajka, szczyptę soli i cukier waniliowy. Następnie wymieszaj amoniak w ciepłym mleku i dodaj do masy maślano-jajecznej. Nie przestawaj miksować i dodaj mąkę. Wyrób ciasto i schowaj na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj foremkami ciasteczka. Piecz na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temp. 200st. na jasnozłoty kolor. Wystudzone polukruj.

Ciasteczka wg przepisu - wszystkie jaśniutkie :) pozostałe-cynamonowe :)