Faszerowane pieczarki

Do wielu potraw potrzebne są małe i zgrabne pieczarki. Ten przepis jest odmienny. Im większa pieczarka, tym bardziej efektowne danie. Faszerowane mięsem z kurczaka kapelusze pieczarek nie tylko pięknie wyglądają na talerzu, nie tylko zaskakują gości, ale i fantastycznie smakują. 


Składniki:
  • 15 dużych pieczarek
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko do obtaczania
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Kapelusze pieczarek wydrąż, umyj i osusz. Trzonki posiekaj. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w drobną kostkę (ja ją delikatnie zblenderowałam - otrzymałam grubo mielone mięsko mielone). Posiekane trzonki, pierś z kurczaka i starty ser wymieszaj z żółtkiem, majonezem i przyprawami. Wypełnij farszem kapelusze.
Kapelusze obtaczaj najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Na olej kładź najpierw od strony pieczarki, następnie stronę z farszem.