Dynia w occie z rumem

Czy są tu miłośnicy dyni? Tak! Oczywiście, że są. I pewnie znajdą się też tacy, którzy lubią połączenie dyni z octem. A próbowaliście już uszlachetnić marynowaną w occie dynię rumem? Jeśli znacie ten przepis, to zapewne go kochacie. Jeśli jeszcze nie znacie - to spróbujcie, a pokochacie :) 



Składniki:
  • 1 średnia dynia
  • 1 litr wody
  • 1 litr octu
  • 1 kg cukru
  • 1 szkl. rumu
  • cynamon w laskach
  • goździki

Sposób przygotowania:

Dynię obierz i pokrój w równą kostkę. Włóż do słoików. Do każdego słoika dodaj kawałek kory cynamonu i jeden goździk. 
Wodę, ocet, cukier zagotuj. Wymieszaj z rumem i pozostaw do wystygnięcia. Dynię w słoikach zalej zimną zalewą. Zakręć słoiki i pasteryzuj 25 minut. Wyjmij gorące słoiki z garnka i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.