Crumble jabłkowy

Moje pierwsze crumble. Smak - idealny. Konsystencja? Spodziewałam się raczej musu pod kruszonką, a jabłuszka się nie "rozmiękły". Wykorzystałam za mało soczyste jabłka, więc następnym razem spróbuję z inną odmianą :) Zapach cynamonu, pieczonych migdałów i imbiru... bezcenny :)



Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 100 g migdałów
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • garść rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g otrębów owsianych
  • 1/2 łyżeczki imbiru
Sposób przygotowania:

Jabłka umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj drobno posiekane (można w blenderze) migdały, namoczone w zimnej wodzie i osączone rodzynki. Posyp cukrem waniliowym i cynamonem.Wymieszaj, by owoce równo się "oblepiły". 
Przygotuj kruszonkę: masło, cukier, mąkę, otręby i imbir zagnieć, aż do połączenia składników i powstania grudek. Kruszonkę rozłóż równomiernie na jabłkach.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz około 30 minut, aż kruszonka się zezłoci.