Biszkopt

Dobry przepis na biszkopt to połowa sukcesu w przypadku wielu tortów, serniczków czy kremowych/śmietanowych przekładańców. Ten przepis podrzuciła mi siostra... Kilka godzin po tym, jak biegała z tortownicą między własnym domem a domem teściowej :) Mimo zepsutego piekarnika biszkopt wyszedł fenomenalny. Albo dobry przepis... albo dobra kucharka ;) Biszkopt przygotowany wg tego przepisu stał się bazą sernika gotowanego.



Składniki:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kartoflanki
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • proszek do pieczenia (na czubek łyżeczki)
Sposób przygotowania:

Ubij pianę z białek. Dodawaj pojedynczo żółtka. Nie przestawaj miksować na niskich obrotach. Powoli wsypuj cukier. Drewnianą łyżką delikatnie wmieszaj przesiane z proszkiem mąki. 
Wysmaruj tylko dno tortownicy. Wylej ciasto. piecz w 170 st. 25-30 minut.