Wegetariańska bakaliowa masa deserowa

Kolejny przepis inspirowany spotkaniem z Tomkiem Gulińskim: bakaliowa masa deserowa. Wszystkich uczestników kursu zaskoczyło bogactwo smaku zmiksowanych bakalii. Nikt się wówczas nie zastanawiał, ile składników odżywczych dostarcza jedna filiżanka tej pyszności, ale po czasie przyszła do mnie refleksja: błonnik, magnez, potas, witamina E, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, fosfor, miedź... Ufff, zapewne to tylko część dobrodziejstw, które można znaleźć w tym deserze. Przepis w zależności od upodobań naszych kubków smakowych możemy dowolnie modyfikować - jeśli np. wolimy dania bardziej słodkie, to możemy dodać suszone daktyle lub delikatnie dosłodzić miodem. 



Składniki:


  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g rodzynek
  • 50 g moreli suszonych
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:

Wszystkie bakalie wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia przez 12 godzin. Po tym czasie wypłucz ponownie i osącz. Osuszone bakalie zmiksuj za pomocą blendera. Podawaj jako samodzielny deser, jako dodatek do owsianki...