Truskawkowy tort z kaszy manny

Mimo jesieni lubię zapraszać lato do kuchni. Lato z zamrażalnika. Cudne uczucie, gdy z zamrożonych owoców lata w środku jesiennej pluchy można wyczarować coś pysznego. Tym razem wykorzystałam truskawki. Zatopione w pachnącej galaretce, na kremowej kaszy manny... Bez pieczenia. Smacznie, szybko i pięknie wyglądające. Zaproście lato do domu :) Inspiracja.



Składniki:

  • 1/2 l mleka
  • 100 g masła
  • 1/2 szkl. domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. zwykłej kaszy manny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 g mrożonych truskawek
  • biszkopt lub biszkopty lub herbatniki
Sposób przygotowania:

Małą tortownicę (22 cm) wyłóż biszkoptami/herbatnikami lub cienką warstwą upieczonego wcześniej biszkoptu. 
Mleko zagotuj, dodaj masło i cukier. Mieszając, powoli wsypuj kaszę mannę i zagotuj - nie przerywając mieszania. Gotuj 2-3 minuty, aż do otrzymania gęstej kaszy manny. Gorącą kaszę wylej na biszkopt, powciskaj w nią truskawki i przestudź. 
Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu, wystudź i zalej tężejącą truskawki na kaszy. Wystudź i mocno schłódź w lodówce.