Trufle z suszonych owoców

Domowe słodycze, poza zdrowotnymi zaletami, niosą ze sobą olbrzymi ładunek pozytywnej energii. Odrobina naszego zaangażowania  kuchni, najlepsze składniki, ciepło, które niesie kuchnia sprawiają, że każdy kęs domowej słodkości sprawia przyjemność. Miło patrzeć, gdy najmłodsi mając do wyboru domowy wypiek i kupny batonik, decydują się na dzieło mamy. Są słodkie desery, których przygotowanie zajmuje kilkanaście minut. Czasem można je przygotowywać oglądając jednocześnie ulubiony serial. Dzisiejsza propozycja nie wymaga pieczenia. Wystarczy blender :) Inspiracją był przepis.



Składniki:


  • 400 g owoców suszonych (u mnie: morele, śliwki, rodzynki)
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • garść zmielonych migdałów ze skórką
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
do obtoczenia: kakao, mielone migdały, wiórki kokosowe,...

Sposób przygotowania:

Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałeczki, wrzuć do blendera i zmiksuj. Dodaj kakao, olej, cynamon i wodę. Wymieszaj ze zmielonymi migdałami. 
Z gotowej masy formuj kulki. Obtaczaj w dowolnej posypce. Ja układam na papilotkach do minimuffinek. Przechowuj w lodówce.
Idealnie smakują jako deser, przekąska... z kawą, kakao, herbatą...