Ratatuj? Ratatouille?

Nieważne, jak nazwiemy. Ważne, że ma w sobie przepyszne warzywa, roztacza wspaniały prowansalski zapach i namawia na wizytę w tym pięknym regionie. A gdy jedząc ratatuj będziemy oglądać znaną większości dzieci bajkę... Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przeniesiemy się do tej cudnej krainy...


Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • olej
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • bazylia



Sposób przygotowania:

Bakłażana umyj i pokrój ze skórką w grubą kostkę.Szybko przesmaż na rozgrzanym oleju z masłem. Zdejmij z ognia i trzymaj pod przykryciem.
W drugim garnku rozgrzej ponownie olej z masłem. Wrzuć pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek. Zeszklij. Dodaj pokrojoną w plastry cukinię. Przesmaż. Dodaj pokrojoną w cienkie paseczki paprykę oraz sparzone i obrane ze skórki pokrojone pomidory. Dopraw ziołami. Duś 20 minut. Po upływie tego czasu dodaj bakłażan. Wymieszaj i dopraw. Chwilę jeszcze podduś. 
Można podawać i na ciepło i na zimno. Spotyka się również wersję jako sos do spaghetti. 



Dla miłośników dań z mięsem - można dodać przesmażone mięso mielone (około 300 g). Po wymieszaniu w wegetariańskim ratatujem otrzymamy danie mięsne, które podane z ziemniakami zadowoli nie-wegetarian :)