Racuszki dyniowe

W tym roku po raz pierwszy mam na ogrodzie taką ilość dyni, że nie jesteśmy w stanie jej zjeść w dotychczas wykorzystywanej formie. Zupa z dyni była jedynym dyniowym daniem, które w naszym domu się pojawiało... Moja mama postanowiła to przełamać i przygotowała... racuszki z dyni! Podała nam je z gęstym jogurtem... Mnie i mojemu mężowi smakują też z dżemem malinowym :)



Składniki:

  • 1 kg obranej dyni
  • 20 dag mąki
  • sól
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 4 dag masła
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Obraną i oczyszczoną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z mąką i szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj najpierw dynię z żółtkami, a następnie delikatnie wmieszaj pianę.
Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.