Pomarańczowy dżem z dyni

Kolejna zbrodnia dokonana. Kolejne słoiki czekają na zimę. Z tym, że już nie mam gdzie ich przechowywać. Podjęliśmy decyzję o stworzeniu w domu prawdziwej spiżarni. Nie będzie łatwo, ale widzimy palącą potrzebę :) 
Tej zbrodni dokonałam na przepięknej dyni. Mogła stać się ozdobą Halloween. Mogła stać się zupą. Stała się dżemem. I to dżemem zagęszczonym pomarańczową galaretką! Przepis znalazłam w internecie i od razu zapałałam do niego sympatią. Wiedziałam, co robię :) Dżem jest przepyszny i na pewno umili nie jedno zimowe śniadanie :)



Składniki:

  •  2,5 kg dyni
  • 500 g cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe w proszku
  • sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:

Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Zasyp cukrem i odstaw na noc. Rano odlej 1 szklankę powstałego soku, a pozostałą dynię z sokiem gotuj przez 2 godziny. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie gotuj jeszcze przez 1 godzinę - ale uważaj! lubi się przypalić! Często mieszaj.
Odlany wcześniej sok zagotuj i rozmieszaj w nim galaretkę oraz sok z cytryny. Wlej do gorącej dyni, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gorący dżem przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.




Komentarze

  1. Wprawdzie już rok temu skorzystałam z przepisu, ale nie zaszkodzi, jeśli teraz nadrobię to przemilczenie komentarzem i to jak najbardziej pozytywnym.
    Cudowny dżem, doskonałe przypomnienie barwnego lata zimą na przykład w połączeniu z naleśnikami, choć i bez dodatków ucieszy łasuchów ;) w zeszłym roku spróbowałam tego przepisu, bo żal mi było zmarnować gigantyczną, halloweenową ozdobę, podchodząc do przetworów z dyni jak do jeża - w tym mam pełne zaufanie i już nie mogę się doczekać kolejnego spotkania z tym nieoczekiwanym przysmakiem :)
    Bardzo dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że dżem zasmakował :) ja już w tym roku przeprowadziłam "utylizację" jednej dyni i zrobiłam dżem... brzoskwiniowy :) pychotka :)

      Usuń
  2. Dżemik pychotka ;-) gorąco POLECAM !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę dziś próbować robić ten dżemik...zobaczymy co wyjdzie.Dam znać jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z niecierpliwością czekam na relację :) powodzenia ;)

      Usuń
  4. Zabieram się do dżemiku jutro, mam nadzieję iż będzie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie mi miło, jeśli pdozielisz się wrażeniami :)

      Usuń
  5. Młode Gospodynie! Zamiast galaretek, które mają dużo sztuczności, generalnie w perspektywie szkodzą, szczególnie dzieciom - lepiej dodać miąższ pomarańczy, a jeśli już ktoś chce koniecznie - łyżeczkę/ łyżkę mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia. (oczywiście najpierw na zimno mąka w soku, a na końcu duszenia dolać i zagotować).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł! na pewno zdrowszy :) spróbuję w kolejnym sezonie :)

      Usuń

Prześlij komentarz