Pierogi z serem i kaszą jaglaną

Z ostatniej ugotowanej porcji kaszy jaglanej sporo mi zostało. Po dłuższej chwili zastanowienia doszłam do wniosku, że odrobina białego sera i cebulki dopieści smak. Nie pomyliłam się. Fantastyczne połączenie, dość szybkie przygotowanie. Będę do nich wracać, a Wam polecam wypróbowanie :)



Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 250 g twarogu
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • masło
Sposób przygotowania:

Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę. Posól, popierz. Wymieszaj z twarogiem i kaszą. 

Do miski wsyp mąkę. Zrób w niej dołek i wbij do niego jajko, wlej olej. Wlewaj powoli wodę, mieszając ciasto ręką. Wyrób porządnie ciasto na gładko. Na blacie (stolnicy) rozsyp delikatnie mąkę i rozwałkuj ciasto dość cienko. Wykrawaj szklanką kółka. Na środek każdego kółka nakładaj łyżeczkę farszu, składaj pierożka na pół i zlep brzeg. 

W dużym garnku zagotuj wodę i lekko osól. Gdy woda się zagotuje, wrzucaj pojedynczo. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką - by nie przywarły do dna. 
Gdy pierogi wypłyną, gotuj 2-3 minuty. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.
Podawaj polane rozpuszczonym masłem lub z kwaśną śmietaną.